fredag 12. september 2014

Terje Tvedt: Nilen - historiens elv



Har du sett dokumentaren om Nilen på NRK? Her er boka som serien bygger på.
Boka kom for et par år siden. Forfatter er professor ved Universitetet i Bergen og har forsket på Nilen i over 30 år. Når han i tillegg er en god formidler, er resultatet blitt en fantastisk bok for alle oss andre.

Dette er  historien om Nilen gjennom alle tider, vi følger elva fra Middelhavet og helt inn til kildene i hjertet av Afrika. Det er en historie som strekker seg over flere tusen år, nesten 7000 kilometer, gjennom 3 klimasoner og over 33 breddegrader. Vi møter historiske skikkelser som Kleopatra og Cesar, Churchill og Mussolini, Clinton og Bush,  men også dagens statsledere og ikke minst alle de millioner av mennesker som lever sine liv langs Nilens bredder.

Forfatteren gir  oss et interessant innblikk i kampen som pågår idag om makten over Nilen og det er spennende lesing for alle som er interessert i historie, geografi, samfunnsliv, vann og/eller mye annet. Kanskje man skal på reise til Afrika, da kan den være strålende reiselektyre.

God bok!

12.09.14 Lise

Ingvar Ambjørnsen : Ut av ilden

Forfatteren Aleksander Irgens er på vei til Lillehammer sammen med forlagsredaktørene sine og 11 "Norli-damer", som har vunnet  kunnskapskonkurransen om de populære krimbøkene hans.Det planlegges storslagen fest og lansering av den siste boka om Stig Hammer,  hovedpersonen i krimserien til Irgens.
I bilen har han med seg sin unge elskerinne Vilde og i bagasjerommet legger en død and som han planlegger å stoppe ut.
Her skal ikke røpes hvordan det går verken med elskerinnen, festen, Librisdamene eller anda, det må leseren finne ut selv.

Irgens er fetert forfatter, godt over midveis i livet, som etter tidligere å ha skrevet "riktig litteratur", etter noen års taushet begynner å skrive bestselgende seriekrim, med stort innslag av vold og blod. Dette er vel strengt tatt Ambjørnsens motiv, her tar han et skikkelig oppgjør med "forråingen" av norsk krim.
Bokbransjen og sladderpressen får også gjennomgå og det er mye å humre av.
Samtidig er det en personlig reise i Aleksander Irgens eget liv, en slags vemodig erkjennelsesreise for en mann som er godt og vel passert de femti og har veldig mye å se tilbake på på det personlige plan.

Ambjørnsen er god til å beskrive landskap, steder og miljøer, men også ulike personer, som dukker opp underveis. Her tas vi med til både Lillehammer, Larvik, Oslo og Hamburg, og det blir mange og lange bilturer.
Besk satire, humor, men også mye vemod. God bok!

12.09.14 Lise