torsdag 19. mars 2015

Emma Hooper: Etta og Otto og Russell og James

Emma Hooper er både musiker, forfatter og akademiker og denne boka er hennes debutroman.

Vakker historie fra Saskatchewan i Canada. Der bor Etta med sin mann Otto på en liten gård på prærien, mannen på nabogården heter  Russell og disse tre har en livslang historie sammen.

En dag Otto står opp, finner han en lapp på bordet fra sin kone, der står at siden  hun aldri har sett havet,  har hun nå bestemt seg for å GÅ dit. Saskatchewan er en stor prærieprovins, og det er LANGT til kysten. Etta er 82, hun har en liten ryggsekk med det nødvendigste, sine beste sko, litt penger og en lapp med nedskrevne viktige detaljer. Som for eksempel  hva hun heter og hvor hun skal. Hun har latt lastebilen stå igjen til Otto og også lagt fram alle matoppskriftene sine til ham. Otto begynner å lage mat og vente.

Og Etta går og går, etter hvert får hun følge med James, en meget spesiell turkamerat. Sikkert fint, for veien er lang.

Mens Etta  går og Otto venter, får vi høre historien om deres ungdomstid på det samme stedet. Den gang Etta var lærer på skolen, Otto og Russell elevene hennes, selv om de bare var et par år yngre. Dette er rett før krigen og Otto reiser ut som soldat, sammen med alle andre unge menn, tilbake i Saskatchewan er bare kvinnene, barna, de gamle og Russell, som har ødelagt beinet i en ulykke. Krigens dystre virkelighet får vi også et glimt av, slik Otto opplever den.

Vakker, vemodig historie om kjærlighet, vennskap og mye mer.

Roadmovie for gamle mennesker, skriver det norske forlaget, ja, ja, jeg vil hvertfall anbefale den på det varmeste.
 
19.03.15 Lise

Maren Uthaug: Sånn ble det

Maren Uthaug er en av Danmarks mest populære bloggere og hun har utgitt flere satiriske tegneserier. Hun er fast stripetegner i avisen Politiken. Hennes familiebakgrunn er samisk og norsk, og hun er oppvokst i Danmark.

Hovedpersonen Risten i boka, er oppvokst i Kautokeino med samisk mor og norsk far. Ekteskapet mellom moren og faren, Knut og Rhitta, er lykkelig i starten. Lille Risten tilbringer mye tid med bestemoren, hjemme i huset, mens foreldrene er på arbeid. Bestemoren forteller den lille jenta om det farlige nordlyset og underjordiske halemennesker, og henger sølv om halsen hennes til beskyttelse mot det onde. Da det blir brudd mellom foreldrene, tar faren henne med til Danmark. Moren gir henne fra seg uten store protester. Lille Risten får det tøft i Danmark, med nytt språk og ny «mor», som brutalt endrer navnet henne til Kristen. Den eneste vennen hennes blir den vietnamesiske båtflyktningen, Niels, og dette vennskapet varer hele livet. Først i voksen alder drar Kristen tilbake til Kautokeino for å besøke moren.
 
Dette er en meget viktig bok om samisk kultur og tilhørighet. Boken er også tydelig selvbiografisk. Uthaug skriver uten filter og med et snev av svart humor. Boka har fantastiske skildringer av menneskelige handlinger og drifter. Meget lærerik og velkomponert roman.
 
19.03.15 Anne - Mette



Louise Doughty: Apple Tree Yard

Forfatteren er født I 1963, bor i London og er en meget prisbelønt forfatter, med åtte tidligere utgivelser. Kun denne boken er oversatt til norsk, og det er en psykologisk triller.

Yvonne Carmichael en flott dame i femtiårene, som har alt i livet. En strålende karriere, et nydelig hjem, en god mann og friske barn. Hun er en anerkjent forsker. Hun har et godt forhold til mannen sin og de lever alene i et stort hus rett utenfor London.

Helt ut av det blå innleder hun et lidenskapelig forhold til ukjent en mann. En hun kommer i snakk med etter at hun har vært på et møte i Parlamentet. De fortsetter forholdet sitt, og lenge går det fint for Yvonne å leve sine to forskjellige «liv». Helt til hun en kveld etter en fest med gode kollegaer, blir utsatt for en meget brutal voldtekt. Mannen som utfører overgrepet er også en kollega. Derfra får livet en brutal vending for Yvonne. Hun trenger hjelp og vet ikke hvem hun skal be om hjelp.

Dette er en meget spennende triller om hvor fort livet kan få en vending. Det ene øyeblikket har man alt, og så i det neste har man mistet alt….
 
19.03.2015 Anne - Mette