onsdag 11. januar 2012

Den døde i Barentsburg


Dette er Monica Kristensens fjerde "Svalbardkrim" og hun leverer varene nok en gang. Forfatteren kjenner Svalbard godt, natur- og miljøskildringer
er gode og intrigene i bøkene er både spennende og troverdige.

Her møter vi nok en gang sysselmannsbetjent Knut Fjeld. Den sindige østerdølen som for flere bøker siden kom til Svalbard som sysselmannsbetjent (i Hollendergraven ) er fortsatt hovedperson. Denne gangen blir han sendt ut for å sjekke det som tilsynelatende er en tragisk ulykke i gruvebyen Barentsburg. Man mistenker også et ulovlig fiske i stor stil og Knut skal gjøre sine undersøkelser med russerne. Gruvebyen har forfalt kraftig etter Sovjetunionens sammenbrudd og Knut møter store vanskeligheter.

Ulykken viser seg ikke å være så uskyldig som først oppgitt og verken folk eller hendelser er det de utgir seg for. Det er kaldt og mørkt, været blir så dårlig at helikoptertrafikk er umulig, mobilen er tom for strøm og lader lar seg ikke oppdrive. Her stiger spenningen og mer skal ikke avsløres, men det blir farlige tilstander for sysselmannsbetjenten og denne gang har han bare seg sjøl å stole på.

Knut Fjeld tabber seg leit ut noen ganger, men la oss håpe han greier brasene denne gangen også, slik at vi møter ham igjen i senere historier. For vi vil ha flere kriminalmysterier fra Svalbard!

11.01.2012 LHL