onsdag 13. mars 2019


Bilderesultat for anna sward Vera
Anna Swärd: Vera (Gyldendal)

Vera er en tyskerunge. Moren Sandrine ble tvunget inn i et forhold med en tysk offiser, og utfallet ble Vera.

Sandrine bodde under fattige forhold i en polsk fjellandsby sammen med to søstre og moren. Moren og søsknene blir drept av tyskerne og Sandrine tatt til fange. Barndomskjæresten Levi, som er jøde, forsvinner også.

Men hun rømmer og havner i Sverige. Der treffer hun den legen, Ivan Ceder, som er eldste sønn i overklassefamilien Ceder. Først blir hun Ivans tjenestepike. Seinere da hun innrømmer for Ivan at hun skal ha barn, tilbyr han seg å gifte seg med henne. Bryllupet står på familiens feriehus langt ut i den svenske skjærgården, Bottenviken, og det er så kaldt at de må bruke isbryter for å komme ut med båt. Det er iskaldt både ute og inne, og gjestene drikker med begge hendene for å holde varmen. Den kvelden blir Vera født.

Familien Ceder, er en meget rik og fryktinngytende familie. Mennene lever sine egne liv og kvinnene er kalde og vakre. Vera lever en overbeskyttende og innestengt tilværelse, og Vera blir tatt hånd om tjenestepiken Vanna. Sandrine bryr seg ikke om sin datter og de blå øynene hennes minner sterkt om den tyske offiseren. Sandrine flykter igjen, og datteren blir med, mot hennes vilje.

En vakker fortelling om flukt og overlevelse, mødre og døtre, om skyld og kjærlighet som arves ned gjennom generasjoner.
Anne Mette 13.03.2019
Lån boka her