onsdag 22. mai 2019

Patrick Modiano - Dora Bruder


En vårdag i 1988, finner Patrick Modiano ved en tilfeldighet, avisen Paris Soir fra nyttårsaften 1941. En bitteliten annonse vekker umiddelbart oppmerksomheten hans:
«Vi etterlyser den 15 år gamle Dora Bruder. Den savnede er 1 m 55 cm høy, har ovalt ansikt, gråbrune øyne, er iført grå fritidsjakke, mørkerød genser, marineblått skjørt og hatt, brune fritidssko.»

Han blir så grepet av denne annonsen, han klarer ikke å glemme den, og etter hvert forstår han at han rett og slett må, for sitt eget beste, prøve å finne ut og forstå hva som skjedde med denne unge jenta fra annonsen, som foreldrene desperat etterlyser. 
For hvem var hun? Hvorfor rømte hun? Og hva skjedde senere med henne og familien?

Gjennom flere år leter han etter spor etter henne og foreldrene, men han mister sporene stadig vekk. Han leter i arkiver, lister, registre, kart, men det skal vise seg at mange opplysninger er tapt, de er slettet, brent eller destruert etter andre verdenskrig - noen av nazistene selv, andre av Frankrikes store skyldfølelse og dårlige samvittighet for hva jødene opplevde.

Patrick Modiano forsøker å oppsøke de stedene han vet Dora har bodd, hvor hun har gått på skole eller andre adresser han har funnet i opplysninger om henne. Hvilke gater kan hun ha gått langs, hvilken metro har hun oftest reist med? 
Han forsøker å finne spor etter henne, går i de samme gatene, langs de samme boulevardene, i parkene, tar metroen, men alle spor er borte. Flere bygninger er revet, gater er omgjort – til og med hele kvartaler jevnet med jorden.

Modiano skriver også om egen ungdomstid, forholdet til faren, hvordan oppveksten hans var preget av andre verdenskrigs etterdønninger.
Først etter ni år, i 1997, utgis boken «Dora Bruder» i Frankrike. Og endelig har den kommet ut på norsk, og det vil jeg si: på tide.
Som følge av at Modiano ble tildelt Nobel-prisen i litteratur i 2014, ble det foreslått at Dora Bruder burde få en gate i Paris oppkalt etter seg. Resultatet ble Promenade Dora Bruder som ligger i 18de Arrondissement, og betegnes som et minnesmerke over jødenes skjebne under andre verdenskrig.
Dette er en roman, men også en biografi, og et minnesmerke over en ung jente som man aldri kommer til å få vite alle hemmelighetene til.
Hjerteskjærende, man blir stadig målløs når det slår deg igjen, denne skjebnen så mange mennesker opplevde under andre verdenskrig.

Hvis du vil låne "Dora Bruder", trykk her

Marthe