mandag 13. mai 2019

Klara Hveberg - Lene din ensomhet langsomt mot min

Matematikk og musikk, sykdom og ensomhet, og den store, store kjærligheten. Eller?

Rakel er den litt eksentriske studenten som forelsker seg i Jakob, den mye eldre læreren i matematikk på universitetet. Rakel er en unik begavelse og elsker matematikk, det har hun gjort hele livet. Når hun så treffer Jakob, som er like begeistret som henne for faget, mener hun å ha funnet sin tvillingsjel.
Men Jakob har allerede en familie - kone og barn som ikke må få vite om Rakel.
Hørt det før? Ja, antakelig, men her er likevel veldig mye mer  i denne historien.

Historien hopper fra nåtid til fortid - vi får glimt av og tilbakeblikk på Rakels barndom, med en like matematikkelskende far og en mor som ikke helt klarer å finne seg til rette. Vi hører om et ensomt barn, som søker glede i matematikken og i klassisk musikk. Da hun plutselig blir  rammet av en mystisk sykdom, blir det mye tid til tanker og filosofering over livet etter hvert som kreftene avtar. Jakob skriver på en bok om livet til den første kvinnelige professor i matematikk, Sofia Kovalevskaja.
 Rakel blir mer og mer opptatt av det bemerkelsesverdige livet  til denne kvinnensom levde  på slutten av 1800-tallet. Kanskje kan Sofja hjelpe henne med å forstå seg selv og forholdet til verden rundt seg og kjærligheteten?
 «Tenk om tiden ikke er en rett tallinje, men en sammenkveilet spiral? Hvor århundrene ligger inntil hverandre, adskilt av tynne hinner», undrer Rakel, som finner stadig flere likheter mellom sitt eget og Sofjas liv.  
Og hvordan går det med den store kjærligheten?
Les boka, du finner den her:

14.05.19 Lise