onsdag 17. april 2019

Håkan Nesser - De venstrehendtes forening


For alle oss som likte både Van Veeteren og Gunnar Barbarotti, er dette en riktig fest av en bok.
Van Veeteren løste mange kriminalhistorier i den lille byen Maardam og Gunnar Barbarotti gjorde det samme i Kymlinge.


Disse to har Håkan Nesser skrevet mange bøker om, begge seriene er avsluttet , men han hadde jo ymtet om et gjensyn og her får vi altså det.


En stor bok på flere måter, over 500 sider som foregår i flere tidsepoker.


På 60 tallet ble "De venstrehendtes forening" startet av noen ungdommer, som alle hadde en skolelærer som ville kurere dem for denne "defekten".


Mange år senere, på nittitallet, holder denne foreningen et slags jubileum i et pensjonat. Det ender i katastrofe, lokalet brenner ned og flere mennesker omkommer. Påsatt? Van Veeteren løser saken.


Over 20 år senere er han  blitt 75 år, han er pensjonist, lever med og i sitt kjære antikvariat og med sin kjære kone, rettspsykologen Ulrike. Så viser det seg at noe med den gamle saken ikke var så klart likevel, kan det rett og slett være slik at Van Veeteren og de andre tok feil den gangen?


Her dukker Barbarotti opp, han har kommet borti den samme saken hjemme i Kymlinge i Sverige og må dra til Maardam for å nøste i trådene.


Som sagt, en fest av en bok. Håkan Nesser har sin egen helt særegne stil og språk. Han funderer og filosoferer over livet, menneskene, kjærligheten og aldringen. Han pusler sammen gåtene og samler alle tråder til slutt, og hele veien med en lun og underfundig humor.


God bok!Lån boka her: