onsdag 25. mars 2020

Stefan Zweig: Sjakknovelle (Skald 2019)

Stefan Zweig var en østerriksk forfatter tilhørende den jødiske middelklassen. Han var en av sin tids mest oversatte forfattere da han i 1942, sammen med sin kone, valgte å avslutte sitt liv. De flyktet fra Nazistenes forfølgelse av jøder, og etter mange år i London endte de opp i bydelen Petropolis i Rio de Janeiro, Brasil.

Etter ham lå  to manuskript; "Verden av i går" og "Sjakknovelle", som  har gitt tittel til denne novellesamlingen utgitt . I denne samlingen tegner Zweig et levende bilde av Europas kulturliv slik det fremstod i mellomkrigstiden og fremover.

Fortellerstemmen i novellene er ofte en observatør som uforvarende blir dratt inn i andre menneskers liv. I en novelle sitter fortelleren ved et cafébord i Paris og observerer menneskevrimmelen som haster forbi, da han merker seg et individ som beveger seg annerledes og gjentatte ganger dukker opp i mengden. Først virker det som han bare virrer rundt uten noen mening, men ved nærmere ettersyn aner vi et mønster, en hensikt. Vi blir dermed sugd inn i denne mannens kunstferdige håndverk. Fortelleren blir besatt av denne mystiske personen og forfølger ham rundt i Paris gater for å avdekke hans hensikter. 

Zweig forteller sine historier på en måte som skaper en indre film i hodet. Vi blir med som en kameralinse som zoomer inn og ut av historien.

I "Sjakknovelle" border vi et dampskip på vei fra New York til Buenos Aires, under andre verdenskrig. Fortelleren iakttar, og blir besatt av den enfoldige sjakkmesteren Czentovic. Opprinnelig en fåmælt sørslavisk fattiggutt, omtalt som universelt kunnskapsløs og helt uten tiltak, til han en dag viser eksepsjonelle evner som sjakkspiller. Vi møter også Dr. B, en østerriksk jøde, som tilegnet seg sjakkkunnskaper under nazistenes fangenskap for ikke å bli gal under tortur og forhør. Hva skjer når disse to møtes over et parti sjakk?

Zweig var  selv ingen sjakkekspert, og det er ikke nødvendig for å nyte denne drivende historien, som mest handler om menneskers skjebner i krigstid. Å lese Stefan Zweig er å gjenoppdage en sofistikert europeisk kultur som i stor grad dukket under da Nazistenes angrep den frie tanke.

Som et supplement til denne novellesamlingen vil jeg gjerne også trekke frem den flotte filmen "Grand Budapest Hotel" av Wes Anderson. Anderson baserte i stor grad filmen på Stefan Zweigs eget liv og hans betraktninger av mellomkrigstidens Europa.

R.B