fredag 8. april 2011

Vidar Sundstøl: Drømmens land


Mer krim i disse førpåske-tider!

Denne boka vant "Rivertonprisen" for beste norske krim i 2008 og skulle i følge forfatteren være den første i en triologi. Nummer 2, De døde, kom i 2009, så hvertfall denne leser venter på avslutningen.


Historien foregår i USA, rundt den enorme Lake Superior . De fleste av de hvite som bor her, er etterkommere etter skandinaviske immigranter. Så også med Lance Hansen, som er en av hovedpersonene. Han har indiansk sønn og eks-kone og er lokal politimann (skogspurk, dvs ansatt i US Forest Service ) Det er han som en vakker morgen ved sjøen finner den ene av to unge norske kano-padlende turister brutalt drept. Den andre virrer rundt i nærheten, naken og blodig, men i live. Hvem er morder?


Fra Norge og Kripos kommer Eirik Nyland for å bistå. Gjennom disse to nøstes historien opp - eller gjør den det? Er det noen som skjuler opplysninger og hva gjør man for å beskytte sin egen familie og historie?


Lance Hansen graver i sine forfedres bak-grunn, kanskje er det flere historier som ikke har fått svar?


Her er masse interessant stoff for de av oss som ikke kjenner så godt til historien om det norske Amerika, forfatteren har selv bodd her og forteller levende og godt, både om dette og om ojibwayene - indianerne som opprinnelg eide landet her. Nydelige beskrivelser av det flotte landskapet rundt den store sjøen i de store skogene


Anbefales - både for krim-elskere og andre. God bok!!lhl