tirsdag 8. mai 2018

Graeme Macrae Burnett - Med blodig forsett



En dag i 1869 skjer noe forferdelig i den lille landsbyen Culduie i det skotske høylandet. Landsbyen er bare en håndfull hytter/hus nærmest, og i i et av dem har det vært det reneste  blodbad. En far, hans 15-årige datter og den 5 år gamle sønnen er brutalt hugget i hjel. Naboer kommer raskt til og den 17 årige gamle sønnen i nabohuset,  Roderick  Macrae tilstår umiddelbart ugjerningen og blir tatt i forvaring.

Han blir satt i fengsel i Inverness og får oppnevnt en sakfører, Mr A. Sinclair. Denne oppfordrer Roderick til å skrive ned sin egen versjon av hendelsene, det er denne historien vi får høre. Roderick forteller om seg selv og familien sin og den barske tilværelsen som sønn av en leilending  under godseierne på denne tiden. Det er kampen for tilværelsen bokstavelig talt, og for Rodelrick og familien har alt blitt  mye verre etter at moren døde i barsel for et års tid siden.



Roderick er en stille, forsiktig og oppvakt gutt, hva er det som har fått ham til å utføre denne forferdelige handlingen? Boka er genialt oppbygget – vi får først forfatterens innledning, (merk forfatterens etternavn), deretter følger vekselvis vitneutsagn under rettsaken, uttalelser fra sakkyndige og Rodericks egen beretning. Kan han reddes fra galgen?



Les og la deg rive med! Noen personer er hentet fra historien, andre fra forfatterens hode! Og Roderick?

God bok!
4.5.2018 Lise