mandag 22. desember 2014

Tom Reiss: Den sorte greven

Noen ganger kan virkeligheten overgå fantasien - denne boka er nesten slik.

Den amerikanske forfatteren Tom Reiss, fikk i 2013 Pulitzer -prisen for denne biografien. Boka kom på norsk i år, og er en forrykende og fargerik fortelling om en like fargerik og spennende person, Thomas-Alexandre Dumas, faren til den mer berømte forfatteren, Alexandre Dumas. Når man har lest denne boka, forstår man hvor Dumas hentet inspirasjon og ideer til bøkene "Greven av Monte Christo" og " De tre musketerer".Det lå i familien sånn sett!


Thomas-Alexandre var født slave på en sukkerplantasje på øya som i dag heter Haiti. Faren var en fransk adelsmann og moren svart slave. Han ble født midt på 1700-tallet, men kjøpt fri av faren og kom til Frankrike som tenåring. Der tilhørte han overklassen og fikk dermed en soldattrening på høyt nivå.


Dette er historien om "Den sorte greven" i revolusjonhæren, for han var jo halvt svart, en høy flott mann, med stor lykke hos damene.. Historien sier at selveste Napoleon fikk malt over det svarte ansiktet hans på portretter av ham, for å slette ham fra historien. Det lyktes åpenbart ganske bra, for historien har vært temmelig glemt fram til Tom Reiss begynte å forske på saken.
God fornøyelse!
22.12.2014 Lise
Se om boka er inne her: