torsdag 8. desember 2016

Selma Lønning Aarø - Hennes løgnaktige ytre

I Norsk biografisk leksikon står det: «Anna Munchs liv og forfatterskap er fortellingen om 1800-tallets kvinneundertrykkelse og om enkelte kvinners drøm om et fritt liv uten samfunnets fordømmelse.»

Og det er nettopp Anna Munchs liv denne romanen handler om. 
Hun ble født i Christiania i 1856, og hun vokste opp i et hjem hvor faren hadde «konkludert med at kvinnene var en hemsko for sivilisasjonens utvikling.»

Anna Munch ble forfatter, men ble senere nektet av sin ektemann å skrive. Ekteskapet ble etter hvert oppløst, og hun levde et fritt bohemliv. Hun giftet seg etter hvert på nytt med 15 år yngre Sigurd Mathiesen, og hun var nær forfattervenn med Bernt Lie og Knut Hamsun.

Og sistnevnte er en viktig person i romanen. I april 1897 kunne man lese i Verdens gang at Knut Hamsun anmeldte Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Han mente Anna Munch var blitt utilregnelig grunnet spredningen av en rekke anonyme brev som svertet han. Og Hamsun var overbevist om at det var Anna som hadde skrevet brevene.


Denne romanen belyser en forholdsvis ukjent, omdiskutert norsk forfatter og hennes intense og tragiske liv som kvinne og kunstner. Kvinneundertrykkelse er et av hovedtemaene og romanen gir et veldig godt bilde av Annas samtid og Norge på slutten av 1800-tallet.

Boken har fått strålende kritikker og det er en bok jeg anbefaler på det sterkeste.
Det er en roman som vil gjøre sterkt inntrykk på deg - lenge.

Hvis du ønsker å låne "Hennes løgnaktige ytre", trykk her

Marthe