fredag 25. mai 2018

Gerdur Kristný - Hestvik

Elin er en ung kvinne , som er på vei  for å besøke sitt barndoms paradis, sommerhuset i Hestvik på Island. Dette har hun  arvet etter foreldrene sine og hun har ikke vært der på mange  år. Men hun husker lange, fine somre med fisketurer, kortspill og bare idyll.
Begge foreldrene er for lengst døde og Elin har ingen annen familie enn sønnen Dori.
 Han er 12 år og  bor vekselvis hos henne og sin far og nå skal hun ha med sønnen på weekendtur til sommerhuset. Han er skeptisk, huset er bittelite og svært enkelt, ikke har de tv, ingen internett eller andre ting en  12- åring trenger.
Kjøreturen er lang og allerede på veien aner vi en viss uro. En buss har kjørt av veien og Dori mener de bør stoppe, men Elin bare fortsetter. Langt om lenge, er de framme og installerer seg så godt de kan  i huset. På morgenen sitter en liten jente på terrassen, har hun sittet der hele natta? Og hvem er hun?
I nabohuset troner  Haukur, han var skolens største plageånd og Elin var en av ofrene hans. Nå inviterer han henne imidlertid på fest om kvelden, noe hun motstrebende takker ja til. Kvelden blir imidlertid alt annet enn lystig og da barna forsvinner, er uhyggestemingen komplett. Historien hopper litt fram og tilbake mellom fortid og nåtid, personene fremstår som underlige.
Stemningen i boka er ganske skremmende, det er en litt tung  og dyster tone i teksten.


God bok, liten og tynn, men her står nesten mer mellom linjene enn på dem og historien kryper innpå!


Lise 25.05 18