fredag 13. juli 2018

Jón Kalman Stefánson - Sommerlys. Og så kommer natten


Smak på tittelen, dette må være nydelig sommerlektyre. Her er vi på Island på slutten av 90 - tallet. Et Island i brytningstid, stedet er en veldig liten navnløs by, langt fra Reykjavik og den store verden. Her er det Samvirkelaget som er samlingsstedet og de fleste kjenner hverandre, på godt og vondt.

Her møter vi et knippe mennesker, ganske mange egentlig. Det er mange  menneskeskjebner, som på en måte er vevet inn i hverandre, alle med sine ulike historier, drømmer og lengsler, sorger og gleder. De lever og dør, kjemper og taper, elsker og slåss, drikker, danser og gråter.Vi møter tilogmed en som bare løser seg opp i tåka!

Det er nærmest en drømmeaktig, litt svevende tone i boka, språket er vakkert og det er en fryd å lese.
Her er myter og sagn, spøkelser og overtro, og ikke minst natur. Det islandske landskapet spiller en viktig rolle. Årstidene med  lyset og mørket, havet og heiene, dyrene  og fuglene,  alt er vevet inn i menneskene som lever her. Og ikke minst stjernehimmelen, universet og evigheten.

Så,  som dere skjønner, dette er en vakker og fascinerende bok, med menneskeskjebner man gjerne vil bli kjent med. Forfatteren har mottatt flere litterære priser og er nominert mange ganger til Nordisk Råds Litteraturpris.

God bok!  13.07.18 Lise