onsdag 13. mars 2019


Bilderesultat for kjærlighetens antarktisk sara stridsbergSara Stridsberg - Kjærlighetens Antarktis

Kristina er narkoman og prostituert. Nå er hun død. Hun ble voldtatt, drept, partert og lagt i to kofferter. Men det er bare hun som vet hvordan det gikk til. Hun forteller om livet sitt før hun døde, som død og hva som skjer med hennes etterlatte. Hun forteller om foreldrene, broren, barna, mannen Shane og venninnen Nanna. Alt fortellers med en standhaftig naturlighet.

“Det lå en forbannelse over familien vår, mørket kom med de store vannfallene og det forurensede elvevannet, det rant videre gjennom generasjonene”.

Det er ikke mange lyspunkter i denne historien, i hvert fall ikke for familien til Kristina. Foreldrene, som ikke forstod at barna trengte dem, lillebroren Eskil, som drukner, og barna Valle og Solveig, som blir tatt fra henne.

Men det er allikevel så mye kjærlighet i denne historien, og et lys i alt det mørke. Kjærligheten til moren, til Shane og venninnen Nanna.

Vi blir triste av å lese dette, men Kristina er ikke trist. Hun ble frivillig med mannen, og viste at hun skulle dø. Men hun ser også morderen, og ønsker at han får en pinefull død.

Dette er så god skrevet at det er vanskelig og formidler den. Den må bare leses. Jeg leste den på en dag. Ble ganske uvel et par ganger og gråt litt da Valle og Solveig fant ut at den andre fantes.

Utrolig godt skrevet. Stridsberg fortjener og bli omtalt som en av Sveriges beste forfattere. 
Anne Mette 13.03.2019.
Lån boka her