onsdag 26. januar 2011

Julia Gregson: Østenfor solen

Dette var en av fjorårets høydepunkter for meg. Her er det bare å rydde unna andre ting på timeplanen, sett deg ned for å bli med på en storslagen reise fra England til India på slutten av 1920 - tallet.
Vi møter tre unge engelske kvinner som skal med båten som skal ta dem til India;
Viva, som skal tilbake for å finne tilbake til røttene sine, etter å ha bodd der som barn. Hun er fattig, finansierer reisen ved å ta jobb som anstand for
Rosesom skal til India for å gifte seg med en engelsk offiser stasjonert i India og
Victoria (Tor), som er Roses venninne og skal være med for å være brudepike.
Båtreisa tar flere uker og er et eventyr og en liten verden i seg sjøl. Gregson skriver så godt at vi kjenner bølgene og fornemmer den fantastiske stjernehimmelen der de står på dekket i sine tynne aftenkjoler.
Vel framme møter de (og vi) et India som så smått begynner å riste av seg britisk overherredømme og Gandhi opptrer også litt i utkanten. Her fornemmer vi skjønnheten, fargene og luktene, men også stor nød og fattigdom.
Vi følger de tre hovedpersonene i noen måneder i India, hvor alle opplever store endringer i livene sine. Boka er også et godt stykke arbeid når det gjelder å beskrive imperiehistorien og både den indiske og britiske kulturen blir beskrevet med grundighet og respekt.
God fornøyelse!!!

Sjekk om boka er tilgjengelig ved vårt bibliotek: her
lhl