tirsdag 21. mars 2017

Clarice Lispector - Nær livets ville hjerte

Clarice Lispector ble født i Ukraina i 1920. Da Clarice bare var et år gammel, måtte ho og resten av hennes jødiske familie flykte fra Ukraina grunnet borgerkrigen – og det var ikke uten grunn; omtrent en halv million jøder ble drept eller døde av sult og sykdommer i Ukraina mellom 1900 og 1920.
Familien flyttet til Brasil, og det er Brasil Clarice Lispector anså som sitt hjemland.

«Nær livets ville hjerte» er hennes debutroman, og den ble godt mottatt som et moderne mesterverk da den utkom i Brasil i 1944. Den gang var Clarice bare 20 år gammel, og hun jobbet som journalist. Hun hadde i tillegg tatt jusstudier, men som hun selv sa «jeg kan ikke la være å skrive.»

Romanen handler om Joana som gifter seg med Otavio. Hun sliter med å finne seg til rette i ekteskapet og hun drømmer stadig om noe mer. Hun venter på noe hun ikke vet hva er, noe som vil komme, men som aldri kommer. Vi møter også Otavios tidligere kjæreste, Lidia. Hun er det totalt motsatte av Joana, det eneste hun drømmer om er å gifte seg og etablere familie. Romanen ble jo ansett som moderne, og hun var nok litt framut for sin tid i forhold til at kvinner kan klare seg fint uten menn, og det å tørre å være uredde i forhold til forventninger og normer, og starte et nytt liv.

Clarice giftet seg ung, bare 20 år gammel, med en vordende diplomat, samme året romanen kom ut.
Clarice slet med å få utgitt bøkene sine, tross for god anerkjennelse, også internasjonalt. Ida Munck, oversetteren av «Stjernens time», mener at det var nok pga at tekstene hennes ble ansett som vanskelig tilgjengelig og til dels ubehagelige.

«Stjernens time» er Clarice Lispectors siste roman, og den kom ut kun noen få uker før Clarice døde av kreft i hjembyen Rio, i desember 1977.

Hvis du vil låne Clarice Lispectors romaner, trykk her

Marthe