fredag 12. september 2014

Ingvar Ambjørnsen : Ut av ilden

Forfatteren Aleksander Irgens er på vei til Lillehammer sammen med forlagsredaktørene sine og 11 "Norli-damer", som har vunnet  kunnskapskonkurransen om de populære krimbøkene hans.Det planlegges storslagen fest og lansering av den siste boka om Stig Hammer,  hovedpersonen i krimserien til Irgens.
I bilen har han med seg sin unge elskerinne Vilde og i bagasjerommet legger en død and som han planlegger å stoppe ut.
Her skal ikke røpes hvordan det går verken med elskerinnen, festen, Librisdamene eller anda, det må leseren finne ut selv.

Irgens er fetert forfatter, godt over midveis i livet, som etter tidligere å ha skrevet "riktig litteratur", etter noen års taushet begynner å skrive bestselgende seriekrim, med stort innslag av vold og blod. Dette er vel strengt tatt Ambjørnsens motiv, her tar han et skikkelig oppgjør med "forråingen" av norsk krim.
Bokbransjen og sladderpressen får også gjennomgå og det er mye å humre av.
Samtidig er det en personlig reise i Aleksander Irgens eget liv, en slags vemodig erkjennelsesreise for en mann som er godt og vel passert de femti og har veldig mye å se tilbake på på det personlige plan.

Ambjørnsen er god til å beskrive landskap, steder og miljøer, men også ulike personer, som dukker opp underveis. Her tas vi med til både Lillehammer, Larvik, Oslo og Hamburg, og det blir mange og lange bilturer.
Besk satire, humor, men også mye vemod. God bok!

12.09.14 Lise