tirsdag 23. juni 2015

Elena Ferrante - Mi briljante venninne

Mi briljante venninne: Bok nr. 1 i Napolikvartetten og det er bare å glede seg til bok. 2 kommer i norsk oversettelse til høsten.
Bøkene forteller den fantastiske historien om de to venninnene Elena og Lila, fra vi møter dem 6 år gamle i en fattig bydel i Napoli på 50 - tallet, til de er 66 i 2010.
Boka er mesterlig oversatt fra italiensk til nynorsk og språket synger . Jeg har hørt lydbokutgaven og Silje Breivik er en fabelaktig innleser.

Dette første bindet i romankvartetten (Napolikvartetten) handler om jentene og deres liv fra de er 6 til de er 16-17 år. Vi er midt i de stusselige fattigkvarterene i etterkrigstidens Napoli, med fattiddom, slit, vold, politiske konflikter, kommunister og fascister og ikke minst Mafia.

Men også kjærlighet og lidenskap, famile, sex, forelskelse, ekteskap og ikke minst vennskap. For det er det enestående vennskapet mellom de to venninene som er det bærende element. Vennskapet mellom Lila og Elena, de to jentene -  smarte, gløgge og handlekraftige , men fattige og underlagt en svært mannsdominert verden. Det er i denne verdenen, hvor de støvete, skitne og glovarme gatene i Napoli føles veldig nære, at vi følger de to jentene fram mot voksenlivet.
Mens vi utåmodig venter på bok nummer 2,  kan vi spekulere på hvem forfatteren egentlig er, for Elena Ferrante er et psevdonym.
Fantastisk bok har hun hvertfall skrevet.


23.06.15 Lise