fredag 21. desember 2018

Per J. Andersson - Inderen som syklet til Sverige for kjærligheten

Inderen er  Pradyumna Kumar Mahanandia , heretter kalt PK,  som kom til Sverige for å gifte seg med sin store kjærlighet Lotta von Schwedvin i 1975.
 Hele historien er som det reneste eventyr - og FOR et eventyr. Her får du en liten smakebit av boka om PK og Lotta:


PK ble født og vokste opp i Orissa, en liten jungelby på østkysten av India. Han tilhører en familie som er av de såkalte  kasteløse,  og det er en brutal skjebne. Vi hører om skolegangen , hvor PK må  sitte utenfor skolestua, mens de andre barna sitter inne. Da den lille, glade gutten prøver å få leke med de andre barna, kaster de stein på ham for å holde ham unna. Det er en riktig hjerteskjærende historie. Det verste er at det ER faktisk forbudt å diskriminere de kasteløse, så da myndighetene kommer for å inspisere at alt går rett for seg, blir PK tatt innenfor og tilsynelatende behandlet som de andre, men så snart de er vekk, er han utstøtt igjen.


PK har arvet morens sans for tegning og maling og da han som ung mann forlater jungelbyen og etter hvert kommer seg til storbyen Dehli, er det det som redder ham. Han tegner portretter av turister og andre. Men han befinner seg fortsatt helt på bunnen av samfunnet, det er de kasteløses skjebne og det er vanskelig for PK å holde motet oppe. Han har en trøst, som barn fikk han en spådom - en dag skulle han møte sin kone, hun skulle komme fra et annet land, være født i oksens tegn og eie en jungel!


En dag i 1975 står Lotta foran ham i køen av folk som vil tegnes, hun har langt blondt hår, midtskill og slengbukser. Hun er 19 år og er  på reise sammen med noen svenske venner. Hun kommer fra en adelig familie som eier store skogsområder i Sverige.
Der og da starter den fantastiske historien om hvordan det er mulig å oppnå det umulige....på en sykkel med ballongdekk, fra New Dehli til Borås!
Len deg tilbake i godstolen og nyt denne herlige historien.

20.12.18 Lise