lørdag 1. februar 2014

Levi Henriksen: Mannen fra MontanaDenne boka kom i 2009. Levi Henriksen tok med seg familien på biltur gjennom USA og dette ble det god litteratur av – en reiseskildring krydret med forfatterens egne erfaringer og barndomsminner fra “bedehusbeltet langs svenskegrensa i Hedmark”, amerikansk historie, masse trivelige amerikanere langs ruta, anekdoter og morsomme opplevelser.
På 70 – tallet bodde det en norsk-amerikaner i bygda Granli utenfor Kongsvinger. Dette var Thor Vigeland, med gitar og sin helt egne stil. Han gjorde et uutslettelig inntrykk på unge Henriksen. Så viktig var han, at forfatteren 35 år senere, faktisk legger ut på denne lange reisen i Amerika for å finne fyren. 

Levi og familien (som strengt tatt ikke vet noe om Thor Vigeland), reiser USA på langs og vi presenteres for et Amerika som er helt annerledes og mye mer sympatisk enn det bildet vi kanskje ellers får av litt brautende amerikanere. Her er byer, steder og mennesker vi aldri har hørt om, men også mye vi har hørt om, som  Davy Crockett, Billy the Kid, Morgan Kane, Sølvpilen og andre kjente skikkelser for oss som “er født på den riktige sida av 70 – tallet).
 
Boka er like mye en litterær selvbiografi. Vi presenteres for inspirasjonskilder som Erik Bye, Alf Prøysen, Helge Ingstad, Donovan og Bob Dylan, for å nevne noen. Her er mye å nikke gjenkjennende til.
Noe av formålet er nok også å vise at amerikanere flest er helt all-righte folk og det lykkes han så absolutt i.

Len dere tilbake å bli med på en usedvanlig trivelig biltur gjennom Levi Henriksens Amerika.

31.01.14 LHL