torsdag 27. desember 2018

Tove Braathen - Effekten av måneskinn på nyfallen snø

Margot, i slutten av 30-årene, barnløs og singel etter at mannen dumpet henne til fordel for en yngre kvinne. Hun underviser i tysk på en videregående skole hvor den nye rektoren er over gjennomsnittet resultatorientert og kommer litt på kant med ham. I tillegg må hun etter samlivsbruddet flytte fra den store leiligheten på Majorstua og inn i en liten blokkleilighet i Groruddalen. Dette er et helt annet miljø enn hun er vant med og hun sliter med å takle tilværelsen.


I leiligheten under Margot bor Vera, en gammel og åpenbart syk kvinne, som holder seg for seg selv og som vi aner bærer på en tung og vanskelig hemmelighet fra tidligere i livet.


I blokka ellers bor mange med innvandrerbakgrunn, her er mange tildekkede kvinner med sitt eget språk og i skogholtet utenfor samles en del "slitne" personer rundt bålet med ølboksene sine.


En gruppe kvinner jobber intenst for å bevare det lokale biblioteket, som møteplass for nærmiljøet.
Dette er noe av persongalleriet i historien, men de to kvinnene Margot og Vera, er hovedpersoner.


Mens Margot kjemper for ikke å miste kontrollen over seg selv og livet sitt, reflekterer hun over alle skjebnene hun daglig ser rundt seg. Langsomt nærmer hun seg også Vera,  men hvem er egentlig Vera?
Og hvem er den litt sky mannen hun aner i skogkanten av og til, han med den store hunden?


Boka er skrevet i en litt lett og humoristisk tone, jeg tenker meg kanskje en litt mer moden Brigdet Jones? Men her er også alvorlige  refleksjoner over hvordan vi innretter samfunnet rundt oss og hvordan vi kan mestre livene våre.


Det er en historie om å måtte starte på nytt i voksen alder, om identitet, om vennskap og tilhørlighet, om klassereiser, familiebånd og hemmeligheter. Blant annet, men uansett, god bok!
26.12.2018 Lise


Lån boka her