onsdag 13. juli 2011

En liten perle av en bok

Emma lever alene på sin gård, hun har griser, stor gjeld, men ingen mann. Da en Ferrari krasjlander på gården hennes og viser seg å inneholde både en mann og penger, er Emmas lykke fullkommen! Slik begynner denne tragikomiske lille perlen av en bok, på bare 200 små sider.

Det er sjelden at vi leser tysk litteratur oversatt til norsk, men Emmas lykke av Claudia Schreiber er et herlig lite unntak. Vi blir altså kjent med Emma og hennes liv. Hun går i gamle møkkete forklekjoler, har slagstøvler og slakter sine griser med den største ømhet. Boka lar oss også bli kjent med Max, som har uhelbredelig kreft, og som er den som i fortvilelse stjeler og krasjlander en Ferrari på hennes gård.

Gradvis utvikler det seg forelskelse og et forhold mellom de to, og boken er vel det man kan kalle bittersøt, - den har mye humor og galskap og byr på mange morsomme personskildringer, men den har også i seg både vemod og sorg, og slutten må vel sies å være kontroversiell. Men boka er altså både lettlest og god, og på grunn av størrelsen egner den seg godt til å putte i kofferten eller ta med på stranda.


BLA