torsdag 21. juli 2011

George R.R.Martin: I vargens tid


Denne sommeren, da historien om Harry Potter og hans verden har fått sitt endelige punktum, passer det fint å gå i gang med en ny fantasy serie.

I vargens tid er første del av bind 1 i serien En sang om is og ild, og er nylig utkommet på norsk. Del 2, Kampen om Jerntronen, skal komme i august.

George R.R. Martin skrev første bind av denne bestselgende serien i 1996
og siste (nr. 5) kom nå i juli, så her har leserne ventet tålmodig.
Jeg gleder meg nå til å ta fatt på Kampen om Jerntronen, for dette var bra.

Dette er ikke noe tradisjonelt fantasy-univers, riktignok er det både vinter-varger og forhenværende drager og historien foregår i en middelalder-lignende verden, der mektige familier kjemper om makten. I nord avgrenses den kjente verden av "Muren" som alltid voktes av medlemmene i "Nattevakten". Utenfor den truer ufattelige farer og evig vinter og kulde.
I borgen Vinterfall lever og hersker lord Eddard Sark, lady Cateleyn og barna. Da Eddard kalles sørover for å bli kongens "Hånd" starter en dramatisk tid for familien. Farer lurer hele tiden, både trusselen om krig og trusselen om en forferdelig vinter som strekker seg over mange år.
Her er maktkamp og intriger, hat og kjærlighet, dramatikk og spenning i massevis.
Personene er mange og troverdige, det er både helter og skurker, men de fleste er som mennesker flest, med både gode og dårlige sider.
God lesefornøyelse!

21.07.11 lhl