onsdag 13. juli 2011

Noen kjenner mitt navn

Tenk deg at du er 11 år gammel, og lever et trygt og godt landsbyliv sammen med mor, far og familie i Vest-Afrika. Du elsker å høre de voksne fortelle historier fra gamle dager, du er med på arbeidet og hjelper til med å sanke smørtrenøtter og klatrer i trær for å hente mangoer og avokadoer, appelsiner og annen frukt, og å passe de minste barna i landsbyen. Men du hører også historier om fremmede kriger som stjeler mennesker, og om toubabeene, hvite mennesker, som du aldri har sett.

Noen kjenner mitt navn av Lawrence Hill forteller historien om Aminata Diallo som blir bortført fra sitt hjem av slavehandlere, og fraktet over havet til South Carolina i USA. Året er 1745, og slavehandelen fra Afrika og til store deler av verden, blant annet til Amerika, der Aminata altså havner, går for fullt. Og beskrivelsen av overfarten med slaveskipet, og siden forholdene på den planatasjen hvor hun blir satt til å jobbe, er hjerteskjærende. Samtidig klarer forfatteren å balansere dette slik at det ikke blir for mange grusomme detaljer, men boka er i stedet rettet mot Aminats livskraft og videre skjebne i sitt nye hjemland. Boken er basert på historiske fakta og også det perspektivet er veldig interessant lesing.

Det er lett å bli grepet av denne historien, og det er spennende lesing å følge Aminata gjennom boken! Språket er også godt og flyter lett, så dette er absolutt en bok som kan anbefales alle som liker gode fortellinger med en historisk ramme. Skal du ha med deg bare én bok på ferie denne sommeren, så stikk innom biblioteket og lån med deg "Noen kjenner mitt navn".

BLA