onsdag 13. juli 2011

Vi skal arve vinden

Varg Veum er tilbake i kjent og kjær stil i Gunnar Staalesens siste bok Vi skal arve vinden. Og Veum er like tøff i kjeften som i tidligere bøker, litt forsoffen, men med en nese for oppklaring av intrikate saker. Mange kjenner kanskje best filmene om Varg Veum, men bøkene gir kan absolutt anbefales som hyggelig og spennende lesing med Bergen og vestlandet som bakteppe.

Denne boka starter med en forsvinningssak – mannen til en venninne av Karin – Veums kjæreste – er forsvunnet, og Varg Veum får oppdraget med å finne han. Og det gjør han også, myrdet og fastspikret på et kors i havgapet. Den myrdede mannen viste seg å være en viktig aktør bak en storstilt og ikke minst omstridt vindkraftutbygging i Gulen, og boka inneholder elementer fra både miljøterrorisme, frynsete forretningsmoral og en uløst forsvinningsgåte fra fortiden. Men Veum ordner som vanlig opp, og løsningen var faktisk ikke så opplagt, i alle fall ikke for denne leser. Og det er bra.

Jeg synes likevel ikke at dette er Staalelsens aller beste bok om Varg Veum, det tok litt for lang tid før den tok av og ble virkelig spennende, men det er likevel godt skrevet, lettlest, og man må jo bare trives i selskapet med denne rufsete bergensdetektiven.

Staalesen har skrevet i alt 17 bøker om Varg veum, og de kan trygt anbefales. Og biblioteket har selvfølgelig både bøkene, som papirbok og lydbok, i tillegg til filmene.

BLA