fredag 28. februar 2014

Kjærlighetens galskap

Kjærlighetens galskap av Matthew Quick


Jeg har nå lest boka; Kjærlighetens galskap og sett filmatiseringen «Silver Linings Playbook», filmen som fikk hele åtte Oscar-nominasjoner. En fantastisk film med masse gode skuespillere; men den har så mange mangler i forhold til boken. Så derfor; les boken, for boken er bedre!
Vi treffer Pat, samme dag som han blir hentet av sin mor fra på sykehuset, som han har vært innlagt på, i lengere tid. Moren har nå fått lov til å overta ansvaret for sønnen, mot at han går regelmessig til psykolog og tar medisiner.  Pat jobber bare mot et mål, og det er å få tilbake ekskona, Nikki. Han trener, og trener, og jobber med seg selv, slik at han blir slik Nikki vil at han skal være.
Men ting er ikke slik Pat tror, og han merker det når han kommer hjem. Ingen vil snakke om Nikki og alle hater henne tydeligvis. Faren overser ham helt, mens moren forsøker å forene far og sønn. Broren dukker opp og sammen med ham, lidenskapen over fotball laget, Eagles. Også psykologen Cliff, deler denne lidenskapen. Boka skildrer flere utrolige «scener» fra før, under og etter fotballkampene, med kamprop og merkelige, originale, supportere.  Etter hver psykologtime, er det også kampropene til Eagles som gjelder.
Men det er også kjærlighet i boka. Pat treffer også Tiffany, som sliter med egne problemer, etter at mannen hennes døde. De hjelper og finner hverandre på en merkelig måte. Ikke uten flere forviklinger og misforståelser. Dette er en skikkelig «feelgood» bok, som har alt, etter min mening; humor, varme, kjærlighet og fotball, og i tillegg et fantastisk persongalleri. Forfatteren, Matthew Quick, har debutert med denne boka og har virkelig blitt et av stjerneskuddene i USAs kulturliv. Han kommer med en ny bok på norsk neste år, og også denne skal filmatiseres.