onsdag 19. februar 2014

Vaddey Ratner: I skyggen av banyantreet


Denne boka vil garantert gjøre et sterkt  inntrykk på deg og de to karakteristikkene som skiller seg ut er: Forferdelig og Fantastisk!

Det er forfatteren Vaddey Ratner, som i romans form skildrer noen dramatiske år fra oppveksten sin i Pol Pots Kambodsja, hun var 5 år da Røde Khmer inntok Pnom Penh i 1975. Vaddey kunne kalle seg prinsesse, familien var av kongelig slekt og bare det i seg selv var livsfarlig.
Forfatteren sier et sted at hun vil skildre en mer universell historie om en kamp på livet og om ønsket om å leve til tross for omstendighetene. Derfor ble det ingen erindringsbok, men en roman, der hoverpersonen er en liten jente, Raami  på 7 år(2 år eldre enn Vaddey selv)
Raami tilhører en gren av det som var kongefamilien, lever med en far,mor og lillesøster i et herskapshus i Pnom Penh. Hun  har hatt polio, og er som følge av det blitt halt og er litt misunnelig på sin lillesøster, som er helt fullkomment nydelig.Hun har et spesielt tett og nært forhold til sin far,  som er poet og har fortalt så mange historier for at Raami skulle få vinger som skulle løfte henne. (Nydelig kjærlighet mellom far og datter)
En vakker sommermorgen i 1975 kommer faren hjem fra morgentur og kan fortelle familien at nå er borgerkrigen over - Røde Khmer har inntatt byen. Som du kanskje nå forstår: her begynner familiens helvete.
Gjennom boka skildres Raami og familiens kamp for å overleve gjennom de neste 4 årene.
Det blir en forferdelig kamp og kanskje er det ordene og fortellingene hun bærer med seg fra faren, som gjør at hun står gjennom?Det som gjør dette til ekstra sterk lesing, er at vi nå jo vet at det faktisk var slike grusomme tilstander i Kambodsja på 70 - tallet og man må spørre seg hvordan resten av verden kunne se på at det skjedde?
Sett av noen timer til denne boka og du vil få en leseopplevelse du sent glemmer!

15.02.2014 LHL