Jørgen Brekke er tilbake med ennå en krim-gåte fra Trondheim.
Denne gangen er det imidlertid ikke førstebetjent Singsaker som skal løse gåten, derimot politimester Nils Bayer i det herrens år 1769.
Hele handlingen utspiller seg i løpet av noen dager i Trondheim dette året. Forfatteren kan sin byhistorie, og vi tas med på en fascinerende reise tilbake i tid, til et Trondheim midt i opplysningstiden, hvor både fattig og rik prøver å gjøre det beste ut av tilværelsen.
Nils Bayer dukket opp første gang i en av de tidligere bøkene også, han er dansk selvfølgelig, utdannet fra universitetet i København, han er en opplyst mann, om enn ikke dannet. Han sliter både med temperamentet, spriten og helsa og det å være politimester hjelper ikke stort på noe av dette.
I denne boka er han imidlertid tørrlagt, da han er blitt lovet ekteskap, dersom han klarer å holde seg unna flaska.
Dramatikken starter da liket av en ung tjenestepike blir funnet av to soldater på bylov fra festningen. De to soldatene ligger straks dårlig an, men det skal snart vise seg at de er helt uskyldige. Flere mord og lik følger og mistankene faller etterhvert på både høy og lav. Og hvem er den mystiske søvngjengeren i doktor Fredrikis kabinett?
Tematikken i krimsaken er mye det samme som i dagens kriminalhistorier. Her er både sterke følelser, korrupsjon, menneskehandel, organisert kriminalitet. Forfatteren er mye mer avdempet i sine skildringer av mordene i denne boka, her er heldigvis ingen bestialske detaljer, men det skjer mange voldsomme dødsfall, før vi er framme ved den overraksende løsningen av saken.
25.06.14 Lise