fredag 27. juni 2014

Romain Puertolas: Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea - skap

Fantastisk tittel på en fantastisk bok - her er det bare å gi seg over.
Inderen Ajatashantru Satel Quavarsa, fakir av yrke, reiser hele den lange veien fra Rajasthan til Paris, for å kjøpe seg en ny spikerseng på et Ikea-varehus. (Det var nemlig dit han klarte å få den billigste flybilletten).
Siden han ikke har penger til mer enn senga (og knapt nok det), finner Ajatashantru ut at han må finne en måte han kan overnatte inne på varehuset på. Returen hjem går nemlig dagen etter. Etter å ha truffet en parisisk skjønnhet i restauranten, spist med henne og nesten blitt litt forelsket, gjemmer han seg etter diverse forviklinger i et stort garderobeskap for å tilbringe natten der. Utpå kvelden går det ikke bedre enn at skapet blir pakket i bobleplast og sendes til England på en trailer, med fakiren inni. I denne traileren befinner også en afrikaner ved navn Kule seg. Han og hans kamerater er illegale flyktninger fra Sudan, de har ikke gjort noe verre enn å bli født på den "gale siden av Middelhavet" og prøver sammen med mange andre å komme seg inn i et av de fantastisk rike landene nord for middelhavet for å berge seg og familien hjemme.
Den elleville ferden fortsetter, og fremkomstmidlene varier fra lasterommet på en trailer til lasterommet på et fly, til en Luis Vitton koffert og en luftballong.
Dette er ellevill humor, men også med en velrettet pekefinger til hvordan Europa tar imot mennesker fra andre deler av verden, og ikke minst de som trenger at vi deler med dem.
Her er små og store kjeltringer fra alle lag, men også varme og medmennesklighet i alle lag.
 
Les, le og bli kanskje litt klokere!