torsdag 19. mars 2015

Maren Uthaug: Sånn ble det

Maren Uthaug er en av Danmarks mest populære bloggere og hun har utgitt flere satiriske tegneserier. Hun er fast stripetegner i avisen Politiken. Hennes familiebakgrunn er samisk og norsk, og hun er oppvokst i Danmark.

Hovedpersonen Risten i boka, er oppvokst i Kautokeino med samisk mor og norsk far. Ekteskapet mellom moren og faren, Knut og Rhitta, er lykkelig i starten. Lille Risten tilbringer mye tid med bestemoren, hjemme i huset, mens foreldrene er på arbeid. Bestemoren forteller den lille jenta om det farlige nordlyset og underjordiske halemennesker, og henger sølv om halsen hennes til beskyttelse mot det onde. Da det blir brudd mellom foreldrene, tar faren henne med til Danmark. Moren gir henne fra seg uten store protester. Lille Risten får det tøft i Danmark, med nytt språk og ny «mor», som brutalt endrer navnet henne til Kristen. Den eneste vennen hennes blir den vietnamesiske båtflyktningen, Niels, og dette vennskapet varer hele livet. Først i voksen alder drar Kristen tilbake til Kautokeino for å besøke moren.
 
Dette er en meget viktig bok om samisk kultur og tilhørighet. Boken er også tydelig selvbiografisk. Uthaug skriver uten filter og med et snev av svart humor. Boka har fantastiske skildringer av menneskelige handlinger og drifter. Meget lærerik og velkomponert roman.
 
19.03.15 Anne - Mette