mandag 28. januar 2019

Jennifer Egan - Manhattan Beach

Brooklyn, New York på  1930 og 40-tallet! Depresjon og arbeidsledighet, mafia og jazzklubber, USAs inntog i 2. verdenskrig og oppvåkningen av en stormakt.

Anna er 12 år og bor i en liten  leilighet i Brooklyn sammen med mor, far og Lydia, sin funksjonshemmede søster. Det er knapt med penger og Anna deler for eksempel pensko med jenta i leiligheten under. Faren, Eddie,  jobber i en fagforening og Anna elsker å være med ham rundt på arbeidsplassene. Moren er forhenværende danser, men må være hjemme for å ta seg av Lydia. En dag drar Anna og faren for å treffe en mann som heter Dexter Styles, han bor flott ved Manhattan Beach og er åpenbart rik.
Kort etter dette får ikke Anna være med faren på jobb lenger, til hennes store sorg.


I kapittel to er året blitt 1942 og USA er gått med i krigen. Anna er blitt 19 og har fått jobb på marineverftet. Med alle mennene som er sendt ut i krigen, blir det jobb å få for kvinnene også. Anna sorterer deler som skal brukes til å reparere alle  marinefartøyene, men det hun drømmer om, er å bli marinedykker. Med dykkerdrakt som veier 90 kilo og et svært mannsdominert miljø, er dette en tøff oppgave.
Anna bor i den samme leiligheten, nå bare sammen med moren og søsteren. Faren er borte, plutselig en dag for flere år siden, forsvant han helt plutselig. Etterlot seg litt kontanter og en bankbok, men ingen vet hva som er skjedd med ham.

Anna er sterk, modig og sta og går sine egne veier, samtidig som hun gjør alt for at søsteren Lydia skal få et bedre liv også.

Synsvinkelen skifter, vi hører vekselvis historien til Anna, Eddie og Dexter, til sammen forteller  de en spennende og gripende historie med et flott tidsbilde av 40-årenes USA, med en gryende amerikansk stolthet.

God bok!

28.01.19 Lise
Lån boka her