fredag 13. september 2013

Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker - 1.Kjærligheten


 

Dette er for meg årets beste og sterkeste bok! Jonas Gardell tar oss med til Stockholm, tidlig på åttitallet, hvor vi treffer unge, uerfarne, homofile menn, som endelig tør å være åpne. Han tar oss med på offentlige toaletter, skjulte barer og sjekkesteder, og viser oss virkelig den brutale virkeligheten. Vi blir tatt med på sykehus, hvor en ung mann er i ferd med å dø av aids.
Vi blir kjent med flere personer i boka. Rasmus, som kommer fra en liten by og aldri har turt å være åpen med hvem han er. Rasmus kan nesten ikke vente med å bli voksen og komme seg bort fra den lille byen, og inn til Stockholm. Benjamin er en annen ung gutt vi følger, han er i Jehovas Vitne og forkynner om sin Gud fra dør til dør. Disse to finner hverandre.

Boka er på en måte en selvbiografi. Gardell forteller selv at både personene og hendelsene er reelle. Dermed blir det enda mer skremmende, når vi skjønner at personene vi blir kjent med, faktisk ikke kommer til å overleve. Aidsen kommer for fullt og ingen skjønner faren før det er for sent.
Gardell har kalt boka, en tredelt roman og det kommer altså to bøker til. Den neste skal komme på slutten av året og den heter ”Sykdommen”.Den siste kommer neste år og heter ”Døden”.

Les boka! Jonas Gardell er en fantastisk mann og det er et under at han lever.

13.09.2013 AMH