lørdag 21. februar 2015

Abraham Verghese - Alene sammen

Verghese har her skrevet en mektig kjærlighets og familieroman. Handlingen starter på et misjonssykehus i India, og flytter seg til Etiopias hovedstad Addis Abeba hvor mesteparten av handlingen utspiller seg.
Året er 1947, og handlingen er lagt til et sjukehus der folk fra flere nasjoner arbeider sammen om å fylle et skrikende behov for medisinsk hjelp. Helt uventa får en indisk nonne som arbeider der fødselsveer og føder får tvillingene Marion og Shiva, mens hun selv dør under fødselen. Tvillingene vokser opp på sykehuset der to av personalet tar seg av dem. Sammen deler de både fascinasjonen for medisin, for politikk, og etterhvert for den samme kvinnen.

Vi følger Marion sitt liv, det er han som er fortelleren i boka, og hans uvanlige oppvekst der han får et tidlig innblikk i sitt framtidige yrke som lege. Etiopia historie ligger som et bakteppe i boka, og kommer også til å spille en rolle i livet hans. Han ender til slutt opp i USA etter en dramatisk flukt fra Etiopia.
Vi møter altså et Etiopia står på randen av revolusjon, sykehuset sliter med penger, for få leger, sykepleiere, og alt for mange pasienter. Her får vi et unikt innblikk i en kultur som er fremmed for oss.
Forfattere Abraham Verghese er født av indiske foreldre i Etiopia, og startet sin medisinske utdanning der. Verghese er nå professor i medisin på Standford University.
Noe av det spesielle med boken er at den foregår på et sykehus, og jeg lot meg virkelig fascinere av hvordan sykehuset møter menneskers behov, hvordan de har omsorg for  pasientene og strekker seg svært langt for dem, det er sterkt å møte deres empati og praktisk hjelpi møte med sykdom og nød. Her er Grey’s Anatomy i bokform i Addis Abeba for mange tiår siden!
Boka «Alene sammen» har vært på bestselgerlisten til NY Times i over to år etter sin utgivelse, og har solgt i mer enn 1 million eksemplarer. Boka er en murstein, 760 sider. I begynnelsen synes jeg nok at handlingen gikk litt tregt, og var noe omstendig. Men så tar den tak, og blir bare bedre og bedre. Den er rett og slett en «pageturner»!
Det er mulig at jeg ble spesielt betatt av denne fortellingen siden jeg lest den mens jeg var på ferie i Etiopia, og det var virkelig et «magic moment» å lese boken samme sted som handlingen foregår. Det at bøker lar en reise i tid og sted og lærer en å bli kjent med andre steder og kulturer, er kanskje blitt en klisje, men det er likevel sant, og denne boka kan absolutt anbefales for den som ønsker en god leseopplevelse. .

21.02.2015 Beate