torsdag 9. juni 2016

Ingebjørg Berg Holm - Stjerner over, mørke under

Sterk debutant, med annerledes, men god krimhistorie. Stillfaren, med lite blod, men desto mer handling.

Det er på forsommeren i 1875, et sted i nærheten av gården til Ole Holte på Hurumlandet. Ved et vakkert skogstjern finner man liket av en mann.
Hvem han er og hvor han kommer fra, åpenbares snart,  og det er den unge lensmann Thomas Tinnvik som skal oppklare saken.Lensmann Tinnvik, som forøvrig ikke tåler blod, er en litt pussig framtoning, men han kler stemningen og tidsånden. Gården er jo et helt lite samfunn i seg selv, her er familiebånd og kjærlighet, men også konflikter på mange plan. Overtroen er fortsatt herskende, "byttingen" er et hjerteskjærende bilde på det. Ole og mange av gårdens folk er kvekere, det gir også grobunn for konflikt.


Forholdet mellom brødre er et sentralt tema, bonden Ole og broren Lars som dro til Canada for lenge siden, men også lensmannen har en bror han savner og hele historien fortelles i brevs form til ham. Nydelige beskrivelser av disse sterke båndene og ikke minst en fars f kjærlighet til en sønn.
 I det hele tatt en god historie, den var for øvrig en av fem nominerte til fjorårets "Rivertonpris", i skarp konkurranse med flere av de veletablerte norske forfatterne. Vi hører gjerne fra lensmann Tinnvik igjen.


Lån boka her:


09.06.16 Lise