onsdag 15. juni 2016

Debra Dean - Tsarens helgen

«Tsarens helgen» er skrevet av den amerikanske forfatteren Debra Dean.

Dette er historien om den historiske personen Xenia som levde i Russland på 1700-tallet. Hun har siden blitt kronet til skytshelgen for byen St. Petersburg og hun er i dag en av Russlands mest mystiske og elskede hellige skikkelser.

I starten av romanen møter vi Xenia og hennes kusine Dasjenka som små jenter. Familien til Xenia flytter inn til Dasjenkas familie og de blir raskt gode, nære venner. Jentene er født inn i velstående, adelige familier med nær omgang rundt de kongelige kretser, og de må helt fra de er små lære hvordan man oppfører seg som en del av hoffet rundt tsarina Katarina.

Etter hvert som de blir eldre, får de oppleve storslagne ball og sammenkomster og de møter mange ulike personligheter. Men det er ikke bare lett å være kvinne på denne tiden, hvor det eneste målet var å bli giftet bort til noen av så høy rang og med så stor formue som mulig. Om ektemannen var god eller ond spilte ingen rolle.

Xenia er lite opptatt av sosiale konvensjoner og hun viser tydelig frem sine følelser og sin begeistring. Hun forelsker seg hodestups i den karismatiske og vakre soldaten og korsangeren, Andrej, og da de gifter seg av kjærlighet er det fullkommen lykke. Etter hvert går også hennes høyeste ønske om et barn i oppfyllelse og hun føder en datter.

Fra barndommen av har Xenia tilsynelatende hatt synske evner og har kunnet forutsi fremtidige hendelser. De gode årene får en brå slutt, da Xenias tragiske visjon viser seg å bli virkelig. Fra å være positiv, drømmende, barmhjertig og energisk, forvandles Xenia til å bli en skygge av seg selv, og den dype sorgen endrer livet hennes for alltid.

Historien blir fortalt fra Dasjenka (eller Dasja som hun kalles) sitt synspunkt. Hun er den fornuftige og rolige personen som må forholde seg til en veldig uvanlig kusine. Dasjenkas skildringer av forholdet mellom henne og Xenia danner et bilde av to jenter - etter hvert kvinner, som står hverandre veldig nær og det er rett og slett rørende å se omsorgen og kjærligheten de har for hverandre. Dasjenkas jordnære stemme forteller historien om de tragiske og mirakuløse hendelsene på en fin og levende måte uten at det blir for overdramatisert eller overveldende.
Boka har særs gode stemningsbeskrivelser og det er akkurat som om det er meg (leseren) som sitter i en knirkende vogn, trukket av hester, på vei til vinterball i palasset.

Lån boka her

15.06.16 Marthe