tirsdag 26. januar 2016

Edvard Hoem - Bror din på prærien
Igjen kan vi glede oss over en ny slektsroman om utvandring til Amerika. Hoem fortsetter historien om familiene fra sin forrige bok «Slåttekar i himmelen». Men vi får god forklaring om hvem personene vi følger er, så boken kan godt leses frittstående.

Vi er på slutten av 1800-tallet og denne gangen er det Eilert som drar over. Faren hans, slåttekaren Knut Hansen Nesje, sørger over at sønnen drar, bare 16 år gammel. Men Eilert lar seg ikke stoppe, og etter hvert stilles det store forventinger til den høyreiste, flotte gutten. 
I Sør-Dakota, venter tante Gjertine, hans mors søster, og Ole, mannen hennes.  Eilert skal bo hos dem og hjelpe til, de første årene. Eilert er en sterk kar, og det forventes etter hvert at han vil ta seg land og slå seg ned. Men Eilert er usikker på hva han ønsker med livet sitt. I boka er Eilert meget sentral, men også Gjertine. Hun er en urolig skjel og hun blir syk at det enfoldige livet med familien. Hun vil ut og jakte med Ole, noe som er helt uvanlig for en kvinne på den tiden. Takket være Eilert, så kan de dra ut på jakt.

Boken er skrevet på nynorsk og det passer helt utmerket. Gode personskildringer og fantastiske naturbeskrivelser. Anbefaler hans bøker på det varmeste, særlig lydboka, hvor forfatteren selv leser.

 

26.01.16 Anne Mette

 

 

Lån boka her: