fredag 20. mars 2020

Kaspar Colling Nielsen: Den Europeiske Våren

"Den europeiske våren" er en frittstående fortsettelse av «Den danske borgerkrig – 2018-2024» (2013) som for alvor satte Colling Nielsen på kartet over nye litterære talenter. Hans bøker er satt til en nær fremtid hvor effektene av klima, migrasjon og teknologisk nyvinning er skrudd til 11.

Etter en rekke terrorangrep i København oppretter myndighetene en containerlandsby, Fredrikstad, i Mosambik og starter en massiv deportasjon av muslimske flykninger. Samtidig etablerer forskere og gründere et økologisk High Tech-samfunn i Lolland for velstående borgere og kultureliten. Det bygges altså murer både for å sperre ute og lukke inne.
I denne rammen møter vi en rekke personer sentrert rundt hovedkarakteren galleristen Stig. Han har tjent seg rik på kunstneren Christian, som maler degenererte mennesker oppslukt av naturen. Christian innleder selv et "degenerert" forhold til en ung, tilbakestående jente, som han nekter å bryte med da han blir oppmerksom på dette. Alt kan løses med penger. Christian jobber med en ide rundt en performance han kaller "Den europeiske våren". Dette kunstprosjektet blir sentralt i denne provoserende romanens fantastiske klimaks.
Colling Nielsen kan anbefales deg som setter pris på Margaret Atwoods MaddAddam-trilogien eller Michel Houellebecqs bøker.
R.B.

x