fredag 20. mars 2020

Virginie Despentes: Vernon Subutex bind.1Burlesk samtidssatire

Historien beveger seg med et driv og hastighet som suger oss inn i dette universet av gateliv, subkultur og utenforskap. Vi følger Vernons Heisatur opp og ned samfunnsklasser i Paris før han krasjlander på gata. Slik sett er dette et interessant samtidsportrett av et Frankrike som er i stor endring både politisk og klassemessig.
Bokens hovedperson, Vernon er tidligere eier av Revolver, en gang den hippeste platesjappa i Paris, som i møte med den digitale revolusjonen har dukket under. Han nærmer seg 50, og har de seneste årene stort sett bedrevet dank i sin leilighet, og såvidt holdt seg flytende ved å selge unna sjeldne bootlegs og musikkartefakter på Ebay.
Hans eneste sosiale omgang er med rockeikonet Alex Bleach, som han ble nær venn av mens han drev platebutikken. Når Alex Bleach blir funnet død, starter ryktene om at det finnes et siste intervju med rockestjernen, og dette setter i gang en storstilt jakt blant Paris-pressen for å finne Vernon, som er den siste som hadde kontakt med Alex.
På denne måten blir hovedpersonen en slags los gjennom Paris underverden hvor vi møter kultureliten, journalister, Alkoholikere, kokainavhengige aksjemeglere, fallerte pornostjerner og transvestitter. De finner alle etterhvert et slags fellesskap rundt Vernon. Der hvor det er lite igjen å miste er det tydeligvis mer å dele.

Despentes makter å skrive en trilogi som samtidig er underholdende mens den setter fingeren på et Frankrike med stadig økende klasseforskjeller, sterk høyreorientering og minkende solidaritet.
R.B.