torsdag 30. april 2020

FilmBIB # 5: Way North - Five Norwegian artistsDokumentaren «Blikkfang Norge» (som er den oversatte tittelen; selve filmen er på engelsk selv om alle de portretterte er norske) tar for seg fem kunstnere, hver operative innenfor hvert sitt felt: arkitektur, komposisjon, dramatikk, maling og lyrikk. Der turnéskildringen «Trubadur», hvor regissør Unni Straume tok for seg visekunstner Jan Eggum, hadde et relativt hipt blikk og var nokså blottet for natur, er skog og fjell meget fremtredende elementer i «Way North», gjerne som bakgrunnsbilder til musikk eller til voice-over-refleksjoner omkring livet og erkjennelsen. Det er fint å få et innblikk i bredden av (ensomme) utøvere og deres uttrykksformer – enten det er det visuelle, det språklige eller det musikalske som er i fokus. Likevel blir det fort ganske abstrakt – hva man kan kalle «universelle» betraktninger - og velkomne er derfor innslagene som formidler den absurd-humoristiske, men mer håndgripelige, tonen til Cecilie Løveid eller de fascinerende fargesprakende kosmosklattene til Frans Widerberg.

Det er spesielt ett øyeblikk som peker seg ut: et undervinklet bilde av en fjellskråning hvor en haug med steiner plutselig ruller nedover, satt til Arne Nordheims urovekkende, atonale musikk. Effekten er dramatisk og overveldende, og assosiasjoner blir vekket til både Stanley Kubricks «The Shining» (hvor en heis åpner seg og masse blod fosser ut i hotellgangen, noe som skaper en lignende stemning av det overnaturlige og det kjølig invaderende) og til den senere Disney-tegnefilmen «The Lion King», hvor en haug med gnu raser nedover det som også er en fjellskråning.

I dag er fire av de fem kunstnerne døde, men de lever videre i sine verker. Lurte du for eksempel på hvem som er mannen bak dekorasjonene på den gedigne keramiske krukken nede i underetasjen på Møllebyen hvor Moss bibliotek holder til? Jo da, det er Widerberg, det!

Se denne og flere andre filmer ved å logge deg på med lånernummer og PIN-kode: https://www.filmbib.no/

K.T.