torsdag 30. april 2020

Anders de la Motte: Våroffer (Aschehoug 2020)


Våroffer er den siste boka i de la Motts serie "årtidskvartetten". Tidligere har han gitt ut Sensommer, Høstdåd og Vinterild. Bøkene kan leses helt uavhengig av hverandre, men alle foregår på fiktive steder i Skåne, og er inspirert av forfatterens egen oppvekst i samme område. Felles for alle bøkene er også at handlingen foregår delvis i nåtid og delvis på 80-tallet. Bokelund slott i Skåne står sentralt i handlingen. Slottet eies nå av en stiftelse, men pusses nå opp og skal brukes til restaurant og overnatting. Ekteparet Thea og Daniel flytter inn i kuskehuset og det er Daniel som skal drive restauranten og Thea har fått jobben som distriktslege.
Tre jenter har i århundrenes løp dødd i slottsskogen, og den tredje var Elita Svart, som ble drept under en hedensk seremoni på Valborgsmessen i 1986. Sagnet forteller om Bladmannen som rir på spøkelseshest i slottsskogen. Historien om Elita vekker nysgjerrighet hos Thea, og hun oppdager snart at det er mye som ikke stemmer. Her er det spøkelser og spenning, og vi finner også snart ut at Thea også har skjeletter i skapet.
Boken er virkelig velskrevet og er bygd opp som et puslespill, med mange brikker. Forfatteren leker katt og mus med leserne, og hver gang vi tror vi vet hvem morderen er, så skjer det en ny vri. Jeg likte alle bøkene, men holder en ekstra knapp på Våroffer. Jeg ble virkelig dratt inn i historien om den vakre og mystiske Elita Svart
A.M