onsdag 8. april 2020

FilmBIB # 1: Trubadur (1978)Vi følger den unge visesangeren Jan Eggum (senest i år sett på melkekartongen som tegneseriefiguren Jan Elgum i anledning Tine Meieriers årlige påskekrim) på turné via Hurtigruten fra Bergen og nordover mot Volda, hvor han holder konsert. I løpet av filmens drøye tjue minutter er det ikke rare greienet vi får vite om Eggum – som stort sett beveger seg stille og alene bortover en vei eller sittende i et togsete – men myten om at han ikke liker å reise blir i alle fall verbalt punktert i en av filmens få faktiske dialoger (skjønt fly holder han seg unna, og helst også hoteller). Vi får også være flue på veggen til noen musikalske fremførelser, deriblant starten av den live urpremieren på «Masken», som så klippes til studioinnspillingen av samme låt.

Regissør Unni Straume skulle senere stå for den glimrende og uttrykksfulle filmatiseringen av Strindbergs «Ett drömspel» i 1994; her er hun fortsatt i utprøvingsmodus. Filmen gir et sjarmerende blikk på norsk kollektivtransport og konsertkultur på slutten av ’70-tallet. Vi får til og med skimte (så vidt) noen som danser til den tidens disco-hit «Yes sir I can boogie» med Baccara, som for på bittersøtt vis å påpeke at den svært nedstrippede akustikkestetikken til Eggum og hans maker på den tiden (Lillebjørn Nilsen, Ole Paus, etc.) er langt fra å nå den samme kommersielle appellen.

Dette er per nå den eldste filmen tilgjengelig på den gratis strømmetjenesten FilmBib, som kan by på et vesentlig utvalg norsk kort -og dokumentarfilm. Se «Trubadur» og flere andre ved å logge deg på med lånernummer og PIN-kode: https://www.filmbib.no/

K.T.